Jak działa błonnik?

Oba rodzaje błonnika występują w każdej roślinie w różnych proporcjach, stąd różne działanie każdej rośliny.

Pęcznieje w żołądku – wywołuje uczucie sytości
Wiąże i usuwa metale ciężkie i toksyny z pożywienia
Wiąże i usuwa cholesterol z pożywienia
Chroni przed nadciśnieniem tętniczym
Zapobiega powstawaniu żylaków
Przeciwdziała uporczywym zaparciom (błonnik nierozpuszczalny)
Działa przeciwbiegunkowo (błonnik rozpuszczalny)
Spożywany regularnie obniża ryzyko wystąpienia raka jelita grubego
Spożywany regularnie obniża ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet

Zaleca się spożywanie 30-40g błonnika dziennie na osobę.
Polacy spożywają 8-12g błonnika dziennie.
38 milionów Polaków powinno dziennie zjadać 950 ton błonnika dodatkowo