O firmie

ML-Tech sp. z o. o. jest polską firmą produkującą naturalne błonniki pokarmowe. Powstała w 2010 roku. Impulsem do założenia firmy było rosnące zapotrzebowanie rynku na błonniki pokarmowe wysokiej jakości. Surowce używane do produkcji odznaczają się najwyższą jakością i pochodzą z Polskich przetwórni.

Mikornizacja
Opracowany przez zespół wdrożeniowy firmy unikalny proces mikornizacji, pozwala na wytworzenie produktów o bardzo rozwiniętej powierzchni aktywnej. Taka forma błonnika pozwala na zastosowania technologiczne, gdzie postrzępione włókna dodane do produktu tworzą trójwymiarowe, przestrzenne struktury. To z kolei prowadzi do większej puszystości produktu, obniżenia kosztów receptury, wydłużenia terminu przydatności produktu.
Poza właściwościami technologicznymi nasze preparaty są źródłem błonnika w diecie.

Sterylizacja
Sterylizacja cieplno-parowa jest to proces technologiczny polegający na zniszczeniu wszystkich, zarówno wegetatywnych, jak i przetrwalnikowych form mikroorganizmów,. Zastosowana sterylizacja cieplno-parowa opracowana przez zespół wdrożeniowy firmy zapewnia czystość biologiczną produktu, przy doskonałej ochronie jakości produktu. Cechy organoleptyczne produktu nie ulegają pogorszeniu jak przy tradycyjnej sterylizacji, koloru i zapach są nawet bardziej intensywne niż przed sterylizacją.

Niedobór błonnika pokarmowego w diecie człowieka powoduje wzrost zachorowalności na współczesne choroby cywilizacyjne m.in. nadwagę, otyłość, cukrzycę, choroby układu krążenia, nowotwór jelita grubego. Szacuje się, że spożywamy 8 -12 g błonnika na dobę, podczas gdy Światowa Organizacja Zdrowia zaleca 30-40g.

Dzięki ciągłej kontroli parametrów produkcji oraz ustawicznym modyfikacjom linii produkcyjnej uzyskujemy produkty wysokiej jakości. W 2012 roku wdrożyliśmy Zintegrowany System Zarządzania Jakością (ISO 22000:2005, HACCP).

Certyfikat ISO