Definicja błonnika

Definicja błonnika

– Błonnik pokarmowy to niestrawialne części roślin, które nie dostarczają energii organizmowi, takie jak liście, skórki owoców i warzyw, łodygi. – Jest trudny w obróbce technologicznej i dlatego od kilkudziesięciu lat usuwa się go z pożywienia. – Od 20 lat wiadomo, że niedobór błonnika jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych: począwszy od zaparć, przez podwyższony cholesterol i żylaki, na raku jelita grubego i raku piersi...

Więcej

Piramida żywieniowa

Piramida żywieniowa

Piramida żywieniowa to przedstawienie w formie graficznej właściwych zasad odżywiania się. Na dole piramidy znajdują się produkty, które powinniśmy najczęściej spożywać, na samym zaś szczycie – te, które powinniśmy całkowicie wyeliminować lub znacznie ograniczyć ich...

Więcej

Występowanie błonnika

Występowanie błonnika

Błonnik występuje w: zbożach i produktach zbożowych pełnoziarnistych owocach warzywach orzechach Błonnik nie występuje w: mięsie rybach nabiale napojach alkoholowych

Więcej

Rodzaje błonnika

Rodzaje błonnika

Błonnik nierozpuszczalny Twarde części roślin: skórki, łodygi, liście Przyspiesza ruchy robaczkowe jelit Przeciwdziała zaparciom Błonnik rozpuszczalny Miękkie części roślin: pektyny, śluzy i gumy Spowalnia ruchy robaczkowe jelit Chłonie wodę w jelitach tworząc rodzaj galaretki Przeciwdziała biegunkom

Więcej

Jak działa błonnik?

Jak działa błonnik?

Oba rodzaje błonnika występują w każdej roślinie w różnych proporcjach, stąd różne działanie każdej rośliny. Pęcznieje w żołądku – wywołuje uczucie sytości Wiąże i usuwa metale ciężkie i toksyny z pożywienia Wiąże i usuwa cholesterol z pożywienia Chroni przed nadciśnieniem tętniczym Zapobiega powstawaniu żylaków Przeciwdziała uporczywym zaparciom (błonnik nierozpuszczalny) Działa przeciwbiegunkowo (błonnik rozpuszczalny) Spożywany regularnie obniża ryzyko wystąpienia raka jelita grubego Spożywany regularnie obniża ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet Zaleca się spożywanie 30-40g błonnika dziennie na osobę. Polacy spożywają 8-12g błonnika dziennie. 38 milionów Polaków powinno dziennie zjadać 950 ton błonnika...

Więcej